sobota 18. března 2023

Petragrillské kroniky - Příběh o Salúth


Salúth je ve starých Petragrillských kronikách popisována různě, nejčastěji se však o ní mluví jako o královně Patronů, také jí říkají Adralu. Adralu podle řečí praelfů znamená královna, či také šamaka s dobrým srdcem. Vznešenými elfy je nazývána královnou a je jimi respektována plně respektována. Patrony je uctívána jako bohyně.

Příběh Salúth je dlouhý a smutný. Salúth se narodila jako člověka, jako smrtelník. Její činy však dodnes jsou nesmrtelné v Petragrillské říši. Salúth měla pohnutý život. Její lidští rodiče Tiberio a Amejugo se jí po narození zbavili a odnesli jí na okraj Temného lesa s myšlenkou, že se brzo stane potravou pro hladové vlky. U lesa jí však našla starší žena Hannalah, která si dívenku vzala a vychovávala jí za vlastní. Salúth však byla velmi vzpurné dítě, nerespektovala žádné lidské zákony, příkazy. Jako kdyby lidem snad vůbec nerozuměla. Nejšťastnější byla, když si mohla hrát venku, starala se ráda o dobytek, o zatoulanou a nebo zraněnou zvěř. Když Hannalah zemřela, Salúth vychovala svou nevlastní sestru Merried.



Merried se provdala a Salúth byla stále sama. Jednoho dne se i ona zamilovala, zamilovala se do muže, válečníka. v lásce se však zklamala, a mužům už nikdy nevěřila. Muž, kterého Salúth milovala využíval její dobroty i jejího času. Salúth nechtěla trávit svůj lidský život tím, čekat na někoho, kdo je jen plný slibů, zlých slov a ohavných lidských činů v bojích v kterých si Migu užíval. Migu rád vraždil rád bojoval a rád si užívaal opojení alkoholu a cizích žen. Salúth se rozhodla dobrovolně zanevřít na lidský svět a odešla hluboko do Ghúdwinské nížiny. Učila se řeči přírody a řeči zvířat. Brzo dokázala mluvit s vlky, medvědy, liškami, ale i hmyzem. Byla v řeči přírody tak dobrá, že zapomněla mluvit řečí lidskou. Svou rodinu našla v lesích a k lidem si už vztah nikdy nenašla. Lásku a něhu našla v přírodě. V přírodě kterou Ea vytvořil. Salúth se spřátelila s Patrony. Jednoho dne zachránila mladého Patrona Thú Athala. Což je zase jiný a mnohem delší příběh z Petragrillských kronik. Patroni jí na oplátku očistili od lidských hříchů a ze Salúth se stala už jen čistá bytost, zasvětili jí do přírodní magie a začali jí říkat Adralu. V řeči praelfů to znamená, královna, či také šamanka.




(Zdroj obrázku Pinterest - obrázek má pouze ilustrační charakter)

Žádné komentáře:

Okomentovat